micro SD kaart
Blog

Hoe kies je een micro SD kaart?

Is het geheugen van jouw telefoon ook zo snel vol? Zit je telefoonopslag vol met foto’s van je kinderen, kleinkinderen of is fotograferen gewoon je hobby? Dan ben je waarschijnlijk toe aan meer geheugen voor je telefoon en moet je dus een micro SD kopen. Een micro SD-kaart kopen voor je smartphone is lastiger dan je denkt. Waar moet je zoal op letten? Wij zetten graag een aantal zaken voor je op een rijtje zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw telefoon.

Intern geheugen

Het interne geheugen is een onmisbaar onderdeel van je telefoon. Je merkt pas dat je het hebt als hij vol zit. Dan kan je ineens geen apps meer installeren of kunnen ze niet updaten. Foto’s maken lukt ook niet meer en dat geeft een hoop frustratie. Houd er rekening mee dat niet alle smartphones compatibel zijn met alle micro SD kaarten. Je moet met een aantal dingen rekeningen houden voordat je tot de koop overgaat.

Verschillende soorten  SD kaarten

Denk je dat een smartphone de enige plek is waar je een  SD kaart tegenkomt? Dan heb je het mis. Ze worden ook gebruikt in o.a.:  spiegelreflexcamera’s, pda’s, laptops, tablets en smartphones. Niet iedere kaart past in ieder apparaat. Zo hebben camera’s een ander formaat geheugenkaart dan mobiele apparaten: ze zijn een stuk groter. Je kunt de kaarten van de verschillende productcategorieën dus niet zomaar onderling met elkaar verwisselen. Mobiele telefoons werken met een micro SD-kaart. Zoals de naam al aangeeft is dit een kleinere variant van een geheugenkaart die we aantreffen in camera’s. Tussen de standaard SD-kaart en micro SD-kaart bestaat er ook nog de mini SD-kaart, maar wordt vandaag de dag nauwelijks nog gebruikt.

MicroSD-kaarten passen in alle smartphones met uitbreidbaar geheugen. Ze passen niet alleen qua formaat, maar kunnen tevens data opslaan en lezen van deze kleine geheugenkaarten.

Hoe snel?

Je moet ook rekening houden met de lees- en schrijfsnelheid van micro SD-kaarten. De leessnelheid vertelt hoe snel bestanden op een geheugenkaart kunnen worden gelezen. Hoe hoger deze is, des te sneller een video geopend kan worden. De schrijfsnelheid is een indicator die vertelt hoe snel een bestand op een geheugenkaart kan worden opgeslagen. Kaarten met een hoge schrijfsnelheid kunnen dus sneller grotere bestandsformaten opslaan. De lees- en schrijfsnelheid tezamen geven dus aan hoe snel een geheugenkaart gegevens kan verwerken. Er zijn verschillende klassen namelijk: Class2, Class4, Class6, Class10, UHS Class1 en UHS Class3. De eerste vier klassen zijn te herkennen aan hun bijna ronde cirkel met daarin het getal. De hoogste snelheidsklassen herken je aan de letter –U met daarin het cijfer 1 of 3.

Zoals je ziet zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Kijk dus eerst goed naar wat jouw telefoon nodig hebt en koop dan pas je micro SD kaart.

Geef een reactie