online werkplek plaatje
Blog

Flexibeler werken met de online werkplek

We zitten in een tijd van behoorlijke arbeidskrapte. Vacatures worden moeilijk vervuld en talent is veeleisender richting hun werkgever. Een belangrijke randvoorwaarde voor jong talent is dat ze flexibel hun werktijden kunnen inrichten door tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Een middel om dit te kunnen doen is de online werkplek. Op iedere plek waar internet is kan je bij je online werkplek komen. En tegenwoordig is dat eigenlijk overal. Zeker als je een onbeperkte internetbundel hebt kan je met je laptop eigenlijk overal online zijn en dus bij je online werkplek komen. Dit feit maakt een hoop dingen mogelijk en dus een goede reden om dit fenomeen te introduceren bij je organisatie. Lees er dus meer over in dit blog.

Hoe werkt de online werkplek

Als je de online werkplek wil introduceren binnen je bedrijf zijn er een aantal zaken die ook geregeld moet zijn alvorens je dit kunt doen. Anders wordt het op IT gebied waarschijnlijk te complex. Het is voor de meeste bedrijven handig om over te stappen naar de cloud als je de online werkplek gaat invoeren. Als je in de cloud werkt zitten al je bestanden en applicaties al in de cloud en kan je dus ook vrij gemakkelijk een online werkplek inrichten. Als je in de cloud gaat werken dan zal je zien dat er drie cloud varianten zijn. Dit is de public cloud. Bekende vormen zijn Google drive en office365. Dit is dus een algemene cloud omgeving waar je je eigen afgeschermde deel kunt gebruiken. Er zitten wat standaard zaken in zoals autorisaties die je kunt instellen e.d.. Voor de kleinere bedrijven is dat vaak prima, maar de grotere bedrijven komen er meestal niet mee uit de voeten. Die zetten vaak private cloud in. Dit is een op maat gemaakte cloud omgeving speciaal voor één bedrijf. Hier hoort uiteraard een veel grotere investering bij. Als je een tussenoplossing wil dan is er nog de hybrid cloud.

Voordelen van de online werkplek

Een aantal voordelen hebben we al benoemd. De belangrijkste is dat werknemers hun werktijden en de plaats waar ze werken veel flexibeler kunnen inrichten. Dit past in de tijd waarin het nieuwe werken zijn intrede doet. Voor jong talent is het vaak een eis dat ze hierin flexibel zijn en die zweren dus bij de online werkplek. Het is dus een middel om jong talent aan je organisatie te binden. Het werkplek beheer is met de online werkplek vaak wat simpeler te onderhouden en makkelijker mee te ontwikkelen op alle IT ontwikkelingen die er zijn.

Geef een reactie