Comfortabel op de werkvloer
Blog

Comfortabel op de werkvloer: hoe zorg je daar nou voor?

Om je comfortabel te voelen op de werkvloer zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen. Als je op het gebied van kennis tekort schiet om je comfortabel te voelen kun je bijscholen. Om met je collega’s beter om te kunnen gaan kun je een persoonlijkheidstest laten zien zodat ze je begrijpen. En als het allemaal niet lukt om je fijn te voelen op de werkvloer kun je weggaan.

Bijscholen

Het is het meest voor de hand liggend dat je je niet comfortabel voelt op de werkvloer omdat je eigenlijk ondergekwalificeerd bent. Voor het gevoel ondergekwalificeerd te zijn (ook al ben je het echt of niet) bestaat een term: imposter syndrome. Dit gevoel kun je verhelpen door cursussen te gaan volgen over je vakgebied. Blended learning is hiervoor de beste leervorm. Het is niet volledig online en niet volledig offline. Op deze manier ben je nog wel flexibel met leren, maar neem je ook genoeg informatie op omdat je in een klaslokaalverband de stof gaat bespreken.

Persoonlijkheidstesten

Een belangrijk aspect om je comfortabel te voelen op de werkvloer is de interactie met je collega’s. Voor het samenwerken met je collega’s is het aan te raden om een persoonlijkheidstest mee te nemen. Een goed voorbeeld van een persoonlijkheidstest die ook vaak door recruiters wordt gebruikt is de Myers-Briggs Type Indicator. Je krijgt bij deze test vier letters die iets betekenen. Het is natuurlijk niet leidend maar je kunt het gebruiken om aan collega’s uit te leggen op wat voor manier je graag communiceert. Ook zijn er kleurentesten die je kunt doen die je kunnen helpen om je persoonlijkheid uit te leggen aan collega’s. Het voordeel hiervan is dat je collega’s dan precies weten wie ze voor zich hebben, en dat kan helpen bij de samenwerking.

Een andere baan

Als je nou het idee hebt dat je baan toch niet bij je past of je kan niet goed samenwerken met je collega’s, dan is er maar een oplossing: opstappen. Dit kan een lastige beslissing zijn, omdat het bedrijf waar je nu werkt in je geïnvesteerd heeft. Zo kun je beter niet denken. Je eigen gevoel is hierbij belangrijker. Ga op zoek naar bedrijven die onboarding processen hebben. Onboarding helpt mensen bij het instromen bij een nieuw bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Er wordt gezorgd dat jij je snel comfortabel voelt op de werkvloer, en dus resultaten kunt boeken. Dus: voel je je niet fijn op je werk? Gewoon opstappen.

Geef een reactie