Kies zelf je moederbord voor optimale prestaties van je computer

Kortgeleden kwam het enorm leuke idee in mij op om eens zelf een computer in elkaar te gaan zetten. Na wat online zoeken, kwam ik erachter dat dit wel te doen moet zijn. Er is op internet enorm veel te vinden over hoe je dit zou moeten doen. Ik ben nu op het punt gekomen om moederborden te gaan vergelijken en neem jullie hier graag in mee.

Zelf het moederbord uitzoeken

In eerste instantie lijkt het onbegonnen werk. Je hebt namelijk al een moederbord voor vijftig euro maar er zijn ook moederborden te koop van over de driehonderd euro. Dat is nogal een groot verschil. Daarnaast zijn er enorm veel soorten op de markt. Door verschillende filmpjes online te kijken kwam ik er achter dat kiezen veel gemakkelijker wordt als je weet wat je wilt. Verder is het belangrijk te weten wat het moederbord doet.

Functie moederbord

Een moederbord is een grote plaat vol aansluitingen. Alles wordt hierop aangesloten zoals de processor, usb-poorten, videokaart, geluidskaart en harde schijf. Het zorgt er voor dat alle onderdelen die zijn aangesloten op de plaat met elkaar kunnen communiceren.

Het moederbord is dus een zeer belangrijk onderdeel van je computer en het is de moeite waar uit te zoeken welk moederbord het beste bij jou computer en je wensen past. Voor basic gebruik van je computer kom je gemakkelijk weg met een kleiner en goedkoper moederbord. Speel je bijvoorbeeld veel games en wil je daarom verschillende videokaarten installeren, moet je voor een duurdere variant kiezen. Verder is het belangrijk dat de socket van het moederbord en de processor overeen komen.

De socket moet overeen komen

Er zijn grofweg twee merken die het meest worden gebruikt: Intel of AMD. Deze moeten dus overeenkomen met de socket van het moederbord. Er zijn verschillende formaten. Je hebt Atx, m(icro) atx (minder pci componenten) en mITX. ATX is het grootste formaat en heeft de meeste aansluitingen. mITX is het kleinst. Er is vaak maar 1 pci aansluiting aanwezig. Welk formaat je het beste kan kopen ligt aan de behuizing van je computer. In sommige pc’s passen alle moederborden. In andere computers past alleen het kleinste formaat (mITX).

Zelf installeren

Het zelf installeren van een moederbord is niet zo ingewikkeld. Je hebt hiervoor uiteraard wel een behuizing voor nodig. Je schroeft het moederbord vast op de behuizing. Hiervoor kun je speciale verhoogde schroefjes gebruiken. Dit is belangrijk om kortsluiting te voorkomen. Daarna moet je alle componenten gaan aansluiten. Meestal is er een handleiding bijgeleverd zodat dit niet voor al te veel problemen zal zorgen. Voor de beste kwaliteit raad ik je aan om moederborden van het merk Gigabyte in huis te halen.

Meer van BNR Comfort

IGN Vastgoed ervaringen

IGN Vastgoed is een bedrijf dat zich specialiseert in het aankopen en verkopen van strategisch gelegen grond in Nederland. Zo maken zij het voor...

Onderzoekstafelpapier gebruiken in de praktijk

Hygiëne in een praktijk waar mensen behandeld worden is erg belangrijk. Het zorgt er immers voor dat bacteriën en virussen veel minder kans hebben...

Een dagje in de bouw

Er speelt één vraag een grote rol in het leven van menig mens, gedurende hun hele leven. Dat is de vraag: wat wil ik...

Het verhuizen vergemakkelijken

Verhuizen is één van de meest stressvolle ervaringen die een mens kan meemaken. Het staat gelijk aan een zwangerschap, een dood van iemand die...