Kies zelf je moederbord voor optimale prestaties van je computer

Kortgeleden kwam het enorm leuke idee in mij op om eens zelf een computer in elkaar te gaan zetten. Na wat online zoeken, kwam ik erachter dat dit wel te doen moet zijn. Er is op internet enorm veel te vinden over hoe je dit zou moeten doen. Ik ben nu op het punt gekomen om moederborden te gaan vergelijken en neem jullie hier graag in mee.

Zelf het moederbord uitzoeken

In eerste instantie lijkt het onbegonnen werk. Je hebt namelijk al een moederbord voor vijftig euro maar er zijn ook moederborden te koop van over de driehonderd euro. Dat is nogal een groot verschil. Daarnaast zijn er enorm veel soorten op de markt. Door verschillende filmpjes online te kijken kwam ik er achter dat kiezen veel gemakkelijker wordt als je weet wat je wilt. Verder is het belangrijk te weten wat het moederbord doet.

Functie moederbord

Een moederbord is een grote plaat vol aansluitingen. Alles wordt hierop aangesloten zoals de processor, usb-poorten, videokaart, geluidskaart en harde schijf. Het zorgt er voor dat alle onderdelen die zijn aangesloten op de plaat met elkaar kunnen communiceren.

Het moederbord is dus een zeer belangrijk onderdeel van je computer en het is de moeite waar uit te zoeken welk moederbord het beste bij jou computer en je wensen past. Voor basic gebruik van je computer kom je gemakkelijk weg met een kleiner en goedkoper moederbord. Speel je bijvoorbeeld veel games en wil je daarom verschillende videokaarten installeren, moet je voor een duurdere variant kiezen. Verder is het belangrijk dat de socket van het moederbord en de processor overeen komen.

De socket moet overeen komen

Er zijn grofweg twee merken die het meest worden gebruikt: Intel of AMD. Deze moeten dus overeenkomen met de socket van het moederbord. Er zijn verschillende formaten. Je hebt Atx, m(icro) atx (minder pci componenten) en mITX. ATX is het grootste formaat en heeft de meeste aansluitingen. mITX is het kleinst. Er is vaak maar 1 pci aansluiting aanwezig. Welk formaat je het beste kan kopen ligt aan de behuizing van je computer. In sommige pc’s passen alle moederborden. In andere computers past alleen het kleinste formaat (mITX).

Zelf installeren

Het zelf installeren van een moederbord is niet zo ingewikkeld. Je hebt hiervoor uiteraard wel een behuizing voor nodig. Je schroeft het moederbord vast op de behuizing. Hiervoor kun je speciale verhoogde schroefjes gebruiken. Dit is belangrijk om kortsluiting te voorkomen. Daarna moet je alle componenten gaan aansluiten. Meestal is er een handleiding bijgeleverd zodat dit niet voor al te veel problemen zal zorgen. Voor de beste kwaliteit raad ik je aan om moederborden van het merk Gigabyte in huis te halen.

Meer van BNR Comfort

Starten met een eigen bedrijf en bedrijfsafval regelen

  Wanneer je gaat beginnen van het opzetten van een onderneming zijn er een aantal punten waarbij je moet opletten en niet over het hoofd...

Hoe personalisatie je e-commerce bedrijf kan optimaliseren.

In een tijd waar online shoppen steeds meer de norm is, is het belangrijker dan ooit om je e-commerce bedrijf zo goed mogelijk te...

Wat heb je nodig voor het starten van een bouwbedrijf?

Als bouwbedrijf heb je een veelzijdige en beweeglijke branche tot je beschikking. Je kunt natuurlijk enorm veel doen in de bouw, maar het opstarten...

Waar op letten bij het kiezen van een jas?

Het is eigenlijk voor iedereen wel handig om een prettige jas te hebben om gebruik van te maken. Door een prettige jas te hebben...